The american donut
Sikke en fredag jeg havde. Jeg havde igår en aftale med den søde Lisa som jeg hjælper og vi besluttede os for at vi skulle have donuts. Jeg har aldrig før lavet donuts men jeg synes faktisk det var forholdsvis let at gå til – det eneste der tog tid var sådan set at de skulle hæve i ufattelig lang tid. Vi brugte meget af dagen på at vente og forberede dejen og imens dejen skulle hæve var vi en smut nede i byen og shoppe lidt nyt undertøj i H&M – de har nemlig for nogle uger siden udelt nogle små kort hvor man kunne få 25% på lingerie fra den 19/2 til den 5/3, så det var vi nede og nyde godt af. Vi tog efterfølgende hjem og færdiggjorde vores donuts de blev simpelthen så fine. Vi sluttede aftenen af med at spise på cafe og det var bare så hyggeligt. Jeg har valgt at jeg vil dele opskiften med jer da jeg synes de er kanon gode. Jeg har fået inspiration fra bloggen acie.dk og foretog kun nogle små ændringer.
Til ca. 8-10 donuts (ca. 2 timer)
Ingredienser:
– 220 gram mel
– en kvivspids salt
– 50 gram sukker
– 15 gram gær
– 1 dl mælk
– 35 gram smeltet smør
– 1 æg
– Evt 1 knivspids kardemomme (brugte vaniljepulver i stedet for)
– Olie til stegning
Fremgangsmåde:
Mel, sukker, salt, kardemomme/vanilje, æg og smør kommes i en skål. I en gryde varmes mælken op til en lun temperatur og og en ny skåles blandes gær og lun mælk sammen. Indholdet af begge skåle skal blandes sammen med en elpisker med dejkroge – Dejen skal være helt uden klumper, og kan tilsættes mere mel hvis den er for klistret. Dejen sættes til at hæve i ca. en times tid og derefter rulles ud og evt. en kop bruges til at udstikke donutsene. For at lave hullet i midten brugte jeg sådan man bruger i sprøjteposer, men vær kreativ, alt virker – det er også meget forskelligt hvilken størrelse man ønsker dem (husk dog at donutsene vokser når de kommer i olien så lav dem ikke for tykke men heller ikke for tynde)
Efter alt dejen er formet til donuts varmes en gryde med olie. Det skal passe med at de lige kan dykke under. De skal ca. have styrke 4 på et induktionskomfur (190 grader). De listes i olien og skal have til de er gylden brune på begge sider (ca. 30 sekunder på hver)
De sættes til tørre, evt. på papir så det kan suge det overskydende olie og køles let af så glasuren ikke smelter helt.
De pyntes med glasur og evtuelle toppings – Jeg brugte valnødder og frysetørrede hindbær og solbær, men det ér kun fantasien der sætter grænserne for hvad man kan komme på dem, så prøv dig frem. Bemærk de ikke vil være gode at fryses men de kan holde sig et par dage efter de er lavet. Et godt tip er at give dem ca. 5 sekunder i mikroovnen så smager de frisklavede og er klar til at servere for uventede gæster.
God fornøjelse og god weekend.
Ingen kommentarer endnu